Welke medicatie kan ik via deze weg aanvragen?

De medicijnen staan gegroepeerd per aandoening, op alfabetische volgorde met telkens de voorwaarde om herhaalvoorschriften aan te kunnen vragen.

A

Allergiemedicatie

Indien je merkt dat je allergieklachten minder goed onder controle zijn met de huidige medicatie, is het interessant om hiervoor een afspraak bij ons te maken. Indien het een gekende allergie is, dat goed onder controle is, is een afspraak niet nodig. Wij kunnen indien gewenst medicatie voorschrijven voor 1 jaar.

Anticonceptie

Indien er vragen zijn over de pil, of indien men wenst over te schakelen naar aan ander anticonceptiemiddel, maak dan een afspraak bij één van de artsen om dit verder te bespreken.

Indien je ondertussen gestart bent met roken (wat we natuurlijk zouden betreuren), is het belangrijk om ons hiervan op de hoogte te brengen. De pil en roken gaat niet samen. Dit geeft hogere kans op nevenwerkingen. Vanaf de leeftijd van 25 jaar, is het belangrijk om de 3 jaar een uitstrijkje te laten nemen. Hiervoor kan je ook bij de artsen of verpleegkundige Tinne terecht.

Antidepressiva

Bij het gebruik van antidepressiva vinden we het belangrijk dat je goed opgevolgd wordt. We raden af om op eigen houtje medicatie te stoppen. Spreek best met je huisarts af hoe de behandeling verder zal verlopen.

Astma

Je astma is onder controle. Astma is niet onder controle indien je meer dan 2 keer per week moet bij puffen met een noodpuffer. Maak dan best een afspraak bij je huisarts.

B

Bloeddrukmedicatie

De bloeddruk is gekend en staat goed, meting gebeurt door middel van bloeddrukmeting thuis of bij onze verpleegkundige. De laatste meting is minder dan 1 jaar geleden.

Bloedverdunners

De stollingswaarde in het bloed is gekend, je laat je bloed controleren op de afgesproken tijdstippen.

C

Cholesterolmedicatie

Laat jaarlijks je bloed controleren om te kijken of de medicatie voor de cholesterol nog voldoende is.

COPD of Chronische bronchitis

Je chronische bronchitis is onder controle. Maak een afspraak bij je huisarts indien:

  • De klachten steeds erger worden.
  • De medicijnen onvoldoende helpen.
  • De medicijnen vaker nodig zijn dan initieel afgesproken.
  • De klachten erger worden bij ziekte of koorts.
  • Eten niet goed lukt.
  • Je gewichtsverlies opmerkt.
  • Er behoefte is aan ondersteuning bij bewegen.
  • Er behoefte is aan begeleiding bij stoppen met roken. Met ondersteuning lukt het vaak beter de adviezen op te volgen.
  • Je gestopt bent met roken, maar bang voor herval.

D

Diabetesmedicatie

Er is een regelmatige (meestal 3-maandelijkse) opvolging van de suikerwaarde in het bloed en je bezoekt onze verpleegkundigen op de afgesproken tijdstippen.

E

F

G
H

Hartmedicatie

Je gaat bij de cardioloog op controle volgens afspraak. Medicatie enkel voor de bloeddruk, zie bloeddrukmedicatie.

I

J

K

L

Longmedicatie

Zie bij astma of COPD (chronische bronchitis).

M

Maagmedicatie

Je kan bij ons medicatie voor 1 jaar bekomen, indien dat zo afgesproken is met de arts. Het is altijd interessant om na te gaan of het mogelijk is om de maagmedicatie af te bouwen. Meer informatie over afbouwen van maagmedicatie vind je hier. Plots stoppen met de maagmedicatie is geen goed idee.

N

Neussprays

Zie allergie voor chronische neusspray, acute neussprays behoren niet tot herhaalmedicatie. Je neemt best even contact met ons op.

O

P

de pil

Zie anticonceptie.

Pijnmedicatie

Pijnmedicatie kan verslavend worden, daarom proberen we pijnmedicatie bij voorkeur zo kort mogelijk voor te schrijven. Herhaalmedicatie voor pijnmedicatie is enkel bij een gekend probleem. Een nieuwe vraag naar pijnmedicatie, wordt altijd met de arts besproken. Indien pijnmedicatie langer nodig is dan verwacht, bespreek je dit met de arts.

Q

R

S

Schildkliermedicatie

Laat jaarlijks je bloed controleren om te kijken of de medicatie voor de schildklier nog voldoende is.

Slaapmedicatie

Slaapmedicatie lost een slaapprobleem nooit op.
Meer info: FAQ – Ik wil graag een slaappil, want ik slaap de laatste tijd niet zo goed. Dit gaat mijn probleem oplossen.
We raden daarom aan om dit probleem met je huisarts te bespreken. Samen met je huisarts maken we een plan op in verband met de herhaalrecepten.

Suikermedicatie

Zie diabetesmedicatie.

T

U

V

W

X

Y

Z

Misschien vind je dit ook interessant…