In deze nieuwsbrief kom je te weten wat er nieuw is op de praktijk. Januari is de internationale maand tegen baarmoederhalskanker. Vanaf 2025 verandert de manier van screenen. In januari start ook een mazelenvaccinatiecampagne. Het succesvolle project voeding op verwijzing, wordt opnieuw georganiseerd. Tot slot geven we tips over betrouwbare informatie voor jongeren en om veilig de feestdagen door te komen. Veel leesplezier.
Wat is nieuw bij Medisch Centrum Oost?
Sanne Verheyen Diëtist/diabetes educator
Sinds november is Sanne Verheyen bij ons gestart als diëtist/diabeteseducator. Ze is afwisselend op dinsdagvoormiddag en donderdagavond aanwezig op de praktijk. Op onze website kan je terugvinden hoe ze te werk gaat en hoe je een afspraak kan maken.
Danté Sevenhant Podoloog
Vanaf 1 januari start Danté Sevenhant als podologe op onze praktijk. Ze zal elke woensdagnamiddag ter beschikking zijn. Haar manier van werken en hoe je een afspraak maakt, vind je terug op onze website.
Wijzigingen in baarmoederhalskankerscreening.
Vanaf januari 2025 verandert het uitstrijkje voor baarmoederhalskanker. In plaats van te kijken naar afwijkende cellen, wordt er eerst getest op het HPV-virus (Humaan Papillomavirus). Dit virus komt vaak voor, maar veroorzaakt meestal geen klachten. Het virus kan jammer genoeg op lange termijn baarmoederhalskanker veroorzaken.
Wat verandert er exact voor de patiënt?
- Ben je tussen de 25 en 29? Dan verandert er eigenlijk niets, het uitstrijkje blijft om de 3 jaar nodig.
- Ben je ouder dan 30 jaar verandert er de eerstkomende jaren ook niets. Je maakt zoals afgesproken, 3 jaar na je laatste uitstrijkje een afspraak (bij ons of bij je gynaecoloog). Het onderzoek blijft het hetzelfde. In het labo zullen er andere testen gebeuren. (HPV test) Als dat onderzoek oké is, is je volgende uitstrijkje pas nodig na 5 jaar ipv 3 jaar.
JANUARI IS INTERNATIONALE MAAND IN STRIJD TEGEN BAARMOEDERHALS-KANKER
Mazelenvaccinatiecampagne
Ben je tussen de 30 en 40 jaar en heb je de mazelen nooit gehad of ben je niet volledig gevaccineerd? Dan is het belangrijk om je te laten vaccineren. Veel mensen in deze leeftijdsgroep hebben maar één dosis gekregen, maar twee zijn nodig voor volledige bescherming tegen deze besmettelijke ziekte.
Mazelen kan ernstige complicaties veroorzaken, dus bescherm jezelf en anderen.
In de loop van de maand februari zullen de personen die in de doelgroep vallen een uitnodiging van ons ontvangen om het vaccin op onze praktijk te laten zetten. We vragen nog even geduld.
HALT2DIABETES
- Ook in 2025 zijn er weer nieuwe gratis groepssessies voeding op verwijzing. Deze zijn specifiek gericht naar personen met een verhoogd risico op diabetes.
- Test je risico op https://www.gezondheidskompas.be/diabetes
- Is je risico verhoogd, stuur je resultaat automatisch door naar onze praktijk en vraag je verwijsbrief aan één van de artsen en schrijf je in voor een groepssessie.
- Hilda heeft goede ervaring gehad met HALT2diabetes, dit kan je nalezen via volgende link
Eenzaamheid.
Luc Bosmans (eerste lijn psycholoog waar we graag mee samenwerken 😊) organiseert samen met Kaat De Visscher 8 groepssessies over eenzaamheid. Je komt te weten wat je zelf kan doen om je minder eenzaam te voelen. Neem zeker eens een kijkje op de website. De kostprijs is 2.5 euro per sessie. (20 euro in totaal). Vooraf vindt 1 individueel gesprek plaats met een psycholoog om het aanbod toe te lichten en de verwachtingen af te stemmen. De eerste sessies start eind januari.
Dr Google of Dr Tic Toc
We kennen al langer de website: gezondheid en wetenschap waar betrouwbare informatie terug te vinden is over gezondheidsklachten.
Sinds kort is er ook gezondheid en wetenschap op tiktok specifiek gericht naar jongeren. De jonge arts dr Maarten post regelmatig TikTok-video’s. meer info
Tips voor veilige feestdagen
De feestdagen komen dichterbij, hieronder enkele tips om veilig te genieten.
- Plaats de fondue of gourmet zo dicht mogelijk bij het stopcontact. Dan kan niemand over de draad struikelen en zo het toestel meesleuren.
- Vul het fonduestel maar voor een derde met olie om overkoken te vermijden.
- Ga nooit over een fondue- of gourmetstel hangen om iets te pakken. Hierdoor loopt u een groot risico op brandwonden.
- (Kleine) kinderen moeten afstand houden van het fondue- of gourmetstel, opgelet voor spatgevaar!
- Staat een friteuse, fondue- of gourmetstel in brand? Trek dan meteen het toestel uit het stopcontact. Gebruik een blusdeken of een bevochtigde keukenhanddoek om de brand te stoppen, BLUS NOOIT MET WATER!
- Kaarsen zorgen voor gezelligheid, maar toezicht is altijd noodzakelijk!