
In deze nieuwsbrief leggen we graag even uit wat er allemaal veranderd is binnen ons team. Je komt ook te weten hoe jij ons kan helpen om de drukte op de praktijk te verminderen. Misschien behoor jij tot de doelgroep voor de mazelenvaccinatie? Met de lente en het mooie weer heb je misschien interesse om meer te bewegen, maar weet je niet meteen hoe, dan kunnen de nieuwe BOV-coaches je hierbij helpen. We geven ook nog graag enkele tips om je beter je in je vel te voelen. Tot slot zetten we de week van de valpreventie (eind april) nog even in de kijker. Veel leesplezier.
Veranderingen binnen het team

Hilde was 12 jaar lang een vertrouwd gezicht bij ons op de praktijk aan de inkombalie. Ze heeft ervoor gekozen om een nieuwe richting uit te gaan en we wensen haar veel succes in haar nieuwe job. Gelukkig wordt het team opnieuw aangesterkt. Vanaf mei zal er een nieuwe verpleegkundige starten. In de volgende nieuwsbrief zal je hierover meer te weten komen.
Het vertrek van Hilde zorgt voor een ommezwaai binnen het team. Ilse zal als administratief verpleegkundige de taken van Hilde overnemen in de voormiddag. In de namiddag blijven we bereikbaar, maar zal er niet altijd iemand fysiek aanwezig zijn.
Ook wij werken aan onze gezondheid en hebben besloten met het ganse team vanaf 8 uur te starten met de consultaties.
Omdat in de namiddag niet altijd iemand fysiek aanwezig is aan de balie, is het niet altijd mogelijk attesten die in de namiddag worden aangevraagd diezelfde dag nog door te mailen.
Vragen (zoals voorschriften, medicatie attesten, inplannen raadpleging) die ons secretariaat in de voormiddag bereiken, zullen vlotter afgehandeld worden dan in de namiddag.
De beluurtjes van de artsen blijven hetzelfde.

Voorschriften

We bedanken graag iedereen die reeds gebundelde voorschriften aanvragen. Toch merken we dat we dagelijks nog veel herhaalvoorschriften, soms ‘dringend’ moeten klaarzetten. Het 1X per maand aanvragen van 1 voorschrift is op een gans jaar veel werk voor de artsen, het is veel eenvoudiger alle medicatie voor max. 1 jaar ineens op je eID te zetten.
Dit is handig voor jou: je kan gedurende een gans jaar je medicatie ophalen bij de apotheek, je voorschriften blijven 1 jaar geldig. Omdat veel medicatie ook controles vragen, proberen we ze ook te bundelen aan een check-up (bv bloeddrukmedicatie of cholesterolmedicatie). Voor onze diabetespatiënten schrijven we per 3 maanden medicatie voor.
Op onze website kan je lezen hoe je herhaalvoorschriften aanvraagt en wanneer welke controles nodig zijn.
Telefoon- Triage
Dankzij de juiste triage, kan jij bij dringende hulp, sneller bij de arts terecht.
Omdat we met hooggeschoold personeel werken, ook aan de telefoon, kan je telefonisch vaak al verder geholpen worden. We hebben onze verpleegkundigen opgeleid om de juiste vragen te stellen aan de telefoon zodat je zo goed mogelijk advies krijgt of zo efficiënt mogelijk wordt ingepland in de agenda. Dr Tom en Dr Jessy vragen om respectvol te blijven aan de telefoon en zo volledig als mogelijk de vragen te beantwoorden.
We trachten de patiënten die een arts nodig hebben bij de arts zelf in te plannen. In deze agenda krijgen we meer ruimte als we technische zaken zoals bv. bloednames, wondzorg, inspuitingen,… bij onze verpleegkundigen kunnen zetten.
Heb je nood aan een diepgaand gesprek, geef dit aan zodat er extra tijd voor je voorzien kan worden.

Wat kan jij doen om de drukte op de praktijk te minderen?
Ondanks het drukke schema willen we nog steeds elke patiënt zo goed mogelijk helpen. Om ons hierbij te ondersteunen, kan jij ook een aantal dingen doen om ervoor te zorgen dat wij zo efficiënt mogelijk kunnen werken.
- Herhaalvoorschriften maken betekent voor ons meer dan alleen dat briefje op je pas zetten. Je dossier wordt nagekeken. Er wordt gecontroleerd of je medicatie nog noodzakelijk is of eventueel medicatie kan afgebouwd worden. Het kan zijn dat we je eerst op controle vragen voordat we nieuwe medicatie klaarzetten op je eID. Dit alles vraagt achter de schermen veel tijd, dus dringend een herhaalvoorschrift aanvragen is niet zo evident als het soms lijkt. Op onze website vind je alle informatie.
- Geeft duidelijk door aan het secretariaat wat je verwacht van ons. Heb je enkel een ziektebriefje nodig? Ben je ongerust dat er iets heel ernstigs mis is? Wil je advies i.v.m. medicatie dat je kan halen bij de apotheek?
- Stel eventueel je vraag al via mail, indien er huidaandoeningen zijn bij voorkeur met foto in bijlage, deze mag je sturen naar info@mcoost.be of dokter@mcoost.be
- Probeer tijdig aanwezig te zijn op je afspraak, hou rekening met mogelijks files of drukte in het centrum? Verwittig ons secretariaat indien je er niet op tijd kan geraken.
- Ben je niet meer zo ziek? Bel gerust om je afspraak te annuleren.
- Bereid je voor op de afspraak door je klachten en/of bezorgdheden op te schrijven.
- Gebruik betrouwbare websites of apps. Als jezelf iets wenst op te zoeken over je gezondheid/ ziekte, start je zoektocht op onze website via deze link.
Mazelen

Er is een opmars van mazeleninfecties in Europa en ook in België. Het is opvallend dat voornamelijk personen tussen de 30 en 55 jaar de infectie oplopen. Vermoedelijk is deze leeftijdsgroep vroeger niet of niet voldoende gevaccineerd. Omdat je van mazelen best wel goed ziek kunt worden, zijn we in de praktijk gestart met de inhaalvaccinatie. Personen tussen de 30 en 55 jaar hebben van ons via mail reeds een uitnodiging ontvangen. Ondertussen zijn al meer dan 150 personen op deze uitnodiging ingegaan. Behoor je tot de doelgroep en heb je nog geen mail van ons gehad? Plan dan gerust een afspraak bij onze verpleegkundigen in en ze bekijken het graag met je verder.
Het vaccin ligt bij ons op de praktijk, je dient hiervoor zelf niet te zorgen.
nieuwe BOV coaches
BOV staat voor Bewegen op Verwijzing – kortom hoe meer mensen we aan het bewegen krijgen op een laagdrempelige manier hoe beter! Een BOV coach kan je hierbij ondersteunen. Wij kunnen een verwijsbrief voor je maken.
In de gemeente Malle en ook gemeente Zoersel zijn er nieuwe BOV Coaches gestart. Meer info:



Ik ben Robbe Tuytelaars, absolute voorstander van een gezonde en actieve levensstijl! Jezelf zowel fysiek als mentaal goed in je vel voelen is een absolute basisbehoefte voor mij, al merk ik dat er de dag van vandaag slechts weinig mensen zijn die dat kunnen zeggen. Wil je dit wél kunnen zeggen? Mail, sms of bel me, en we gaan samen aan de slag! We stellen een beweegplan op, waarbij we rekening houden met jouw capaciteiten, doelstellingen en interesses. Laten we het plezier van bewegen (her)ontdekken!
Voel je goed in je vel
Je goed voelen in je vel is belangrijk voor je welzijn en geluk. Hier zijn enkele tips om je te helpen je goed te voelen:
- Zorg voor je lichaam: Eet gezond, drink voldoende water en beweeg regelmatig. Dit helpt je lichaam zich goed te voelen en geeft je meer energie. Heb je een zittende job, probeer af en toe een vergadering al wandelend te doen of tijdens het telefoneren rond te stappen ipv te blijven stilzitten. Neem de tijd om voor jezelf te zorgen door bijvoorbeeld een warm bad te nemen, een boek te lezen of een gezichtsmasker aan te brengen.
- Praat over je gevoelens: Het kan opluchten om met iemand te praten over hoe je je voelt. Dit kan een vriend, familielid of therapeut zijn. In onze praktijk werken we samen met een personal coach Patsy, ze helpt je graag verder met je persoonlijke ontwikkeling, voor meer informatie kijk op onze website.
- Doe dingen waar je van houdt: Maak tijd vrij voor activiteiten die je leuk vindt, zoals hobby’s, sporten of tijd doorbrengen met vrienden.
- Leer omgaan met stress: stress kan je slecht doen voelen, dus het is belangrijk om manieren te vinden om ermee om te gaan. Meditatie, ademhalingsoefeningen en yoga zijn enkele manieren om stress te verminderen. (thuisarts: ontspannen)
- Zorg voor voldoende slaap: slaap is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Probeer voldoende uren te slapen en een slaaproutine te creëren. (thuisarts.nl: slaap)
- Wees vriendelijk voor jezelf: praat tegen jezelf zoals je tegen een goede vriend zou praten. Wees niet te hard voor jezelf en geef jezelf de ruimte om fouten te maken.
Aan de slag in onze regio:
- CAW huizen bieden gratis een luisterend oor of advies: https://www.caw.be/caw-huizen-in-en-rond-antwerpen/
- Activiteiten in de regio: https://herstelacademie.be/cursussen/?course_region=531
De week van de valpreventie: laatste week van april

Eind april is het de Week van de Valpreventie. Vallen is een veelvoorkomend probleem, maar er zijn verschillende manieren om het risico te verkleinen. Hier zijn enkele handige tips:
- Blijf actief: Beweging, zoals wandelen of yoga, verbetert je balans en spierkracht. Probeer dagelijks minimaal 30 minuten actief te zijn.
- Controleer je ogen en gehoor: Goede zintuigen helpen je om gevaren tijdig te herkennen. Laat regelmatig jouw ogen en gehoor controleren.
- Maak je huis veilig: Verwijder obstakels (bv. een losliggend tapijt), zorg voor goede verlichting en installeer handgrepen waar nodig.
- Draag goed schoeisel: Kies voor stevige, antislip schoenen om uitglijden te voorkomen. (slippers zijn minder veilig dan een vaste, gesloten schoen).
interessante links:
- Tips voor jezelf: https://www.thuisarts.nl/zorgen-dat-je-niet-valt
- Activiteit in regio Malle/Zoersel: https://www.malle.be/valpreventie-activiteiten
- info over de campagne: week van de valpreventie: https://www.valpreventie.be
tot slot: de zomer komt er al snel aan, denk tijdig aan je vaccinaties!