Praktisch

Informatie over de werking van onze praktijk

Werken aan mijn gezondheid

Je gezondheids-ID

Werken aan mijn gezondheid

Onze visie in verband met gezondheid luidt: ‘het beste geneesmiddel ben je zelf’. We krijgen vaak de terechte vraag: “dokter, wat kan je hieraan doen? Zal medicatie mij helpen? Of zijn er andere behandelingen die je mij kan voorschrijven?” De tijd om patiënten enkel tevreden te willen stellen met een pilletje dat jammer genoeg niet altijd even goed zijn werk doet, is voorbij.

Gezondheid heeft voor iedereen een andere definitie. Voor de meesten van ons geldt wel dat je aan je gezondheid kan werken om je gezondheidsniveau ofwel te verbeteren, ofwel zolang mogelijk stabiel te houden en te streven naar een zo traag mogelijke achteruitgang.

 

Waar wil ik aan werken?

Mijn gezondheidsgids

Kan ik zelf weten waar ik sta met mijn gezondheid?

Ben ik misschien al goed bezig, of kan het beter?

Via een online vragenlijst kom je te weten wat goed zit en wat eventueel beter kan. Daarna krijg je een persoonlijk plan om gezondheidsproblemen te voorkomen of aan te pakken. Indien je jezelf inlogt, kom je ook te weten welke activiteiten in jouw buurt zijn die je kunnen helpen bij het uitvoeren van je plan.

Heb je een afspraak voor een check-up bij onze verpleegkundige? Dan raden we je aan om deze vragenlijst op voorhand in te vullen. Op het einde van de vragenlijst kan je namelijk één van de artsen als zorgverlener aanduiden, dan komen je gegevens ook in het medisch dossier bij ons terecht . Zo beschikken we over nog meer informatie om goed over jouw gezondheid te waken.

Bewegen

Bewegen is belangrijk, zowel voor je fysieke-  als voor je mentale gezondheid. Hoeveel moet je nu bewegen per dag? Klik hier voor meer info over de bewegingsdriehoek.

Vind je het moeilijk om hiermee zelf aan de slag te gaan, vraag dan een verwijsbrief aan je huisarts. Dokter Tom of Dokter Jessy kan je doorsturen naar een beweegcoach om samen met jou een beweegplan op te maken. Voor meer informatie over ‘bewegen op verwijzing’, klik hier

Beate is de beweegcoach op verwijzing van onze praktijk, zij is elke 1ste donderdagvoormiddag aanwezig in de praktijk naast die van Tinne, de verpleegster. Lees er hier meer over.

Mentaal evenwicht

Hoe we ons mentaal voelen, heeft een weerslag op ons fysiek- en emotioneel welzijn en omgekeerd, omdat we ons fysiek niet lekker voelen, kan dat invloed hebben op ons mentaal welzijn. Soms zit je er wel eens helemaal “door”Voel je je emotioneel uitgeput, moe, zit je zit niet goed in je vel, heb je het idee dat je hier zelf niet uit kunt komen of heb je gewoon nood aan een gesprek? Dan kan je altijd bij de huisarts terecht, eventueel kunnen zij je doorverwijzen.

tips voor zelfzorg:

  • Praat over je gevoelens: Het kan opluchten om met iemand te praten over hoe je je voelt. Dit kan een vriend, familielid of therapeut zijn.  (ik zoek een psycholoog/therapeut/coach)
  • Doe dingen waar je van houdt: Maak tijd vrij voor activiteiten die je leuk vindt, zoals hobby’s, sporten of tijd doorbrengen met vrienden.  
  • Leer omgaan met stress: Stress kan je slecht doen voelen, dus het is belangrijk om manieren te vinden om ermee om te gaan. Meditatie, ademhalingsoefeningen en yoga zijn enkele manieren om stress te verminderen.  (thuisarts.nl: ontspannen)
  • Verzorg jezelf: Neem de tijd om voor jezelf te zorgen door bijvoorbeeld een warm bad te nemen, een boek te lezen of een gezichtsmasker aan te brengen.  
  • Zorg voor voldoende slaap: Slaap is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Probeer voldoende uren te slapen en een slaaproutine te creëren.  (link thuisarts.nl)
  • Wees vriendelijk voor jezelf: Praat tegen jezelf zoals je tegen een goede vriend zou praten. Wees niet te hard voor jezelf en geef jezelf de ruimte om fouten te maken.  

meer info:

de geluksdriehoek (een website over zelfzorg)

Evenwichtige voeding

Een evenwichtige voeding houdt vooral in dat je je bewust bent wat je eet én welke voedingsstoffen deze bevatten.

Voor meer informatie in verband met goede voedingskeuze, verwijzen we graag naar volgende websites:

Klik hier voor meer informatie over cholesterol en gezonde voeding. 

Gezonde gewoontes

Met gezonde gewoontes, bedoelen we dat af en toe zondigen natuurlijk moet kunnen. Maar met sommige gewoontes kunnen we beter niet beginnen of indien reeds gestart, raden we aan om hier proberen mee te stoppen, bv. roken. Je huisarts kan je hier mee in begeleiden, praat erover. 

Er bestaan ook vele websites waar je informatie en hulp kan vinden:

Preventie van kanker

Ondertussen weten we dat een gezonde levensstijl de kans op het ontwikkelen van kanker kan verminderen. Maar we moeten daarin duidelijk beseffen dat zelfs met een gezonde levensstijl, je geen garantie hebt op een ziektevrij bestaan. Enkel de kans op het ontwikkelen van kanker wordt kleiner.

Van de vele kankers die er bestaan, zijn er maar 3 kankers, die we voortijdig kunnen opsporen, vooraleer er sprake is van effectief kanker. Het gaat hier over:

  • Baarmoederhalskanker
  • Darmkanker
  • Borstkanker

Jammer genoeg zijn er bij alle screeningsonderzoeken zowel voordelen als nadelen aan verbonden. Voor meer informatie kijk op www.bevolkingsonderzoek.be/nl/screenen/voor-en-nadelen of bespreek dit met je arts.

De resultaten van deze onderzoeken of wanneer je de volgende uitnodiging zult ontvangen kan je raadplegen op je eigen gezondheidspagina

Vragen over mijn gezondheid

Indien je een vraag hebt over je gezondheid, wensen we je hier graag bij te begeleiden op een manier die het beste bij u past.

Maak een afspraak

Zit je met een klacht, maak je je ergens ongerust over, maak dan een afspraak met je huisarts om dit verder te bespreken.

Telefoneer met uw huisarts

De huisartsen werken met beluurtjes. We vragen om deze zoveel mogelijk te gebruiken, om de consultatie zo min mogelijk te storen: 03 312 18 63 – Klik hier om de beluurtjes te raadplegen.

 

  • Voor administratieve zaken kan je best contact opnemen met onze secretaresse Hilde.

Keuzetoets nummer 1.

 

  • Tijdens het beluurtje kan je de artsen bereiken voor niet dringende adviezen of het bespreken van resultaten.

Keuzetoets nummer 2.

Mail met uw huisarts

De dokter is ook bereikbaar per mail.

Let wel, een vraag via mail is nooit dringend en kan niet meteen beantwoord worden.

Hou er rekening mee dat indien je mail medische informatie bevat, deze informatie door onbekenden altijd getraceerd kan worden.

 

Klik hier om een contactformulier te versturen.

Beveiligd patiëntenportaal / Helena

Dit is een beveiligd patiëntenportaal waarop jouw huisarts op jouw vraag documenten kan plaatsen. 
Zelf kan je niet via deze weg met je zorgverlener communiceren, maar omgekeerd wel. Jouw huisarts kan hier laboresultaten op plaatsen, zodra ze beschikbaar zijn. Het verschil met de overheidsportalen, is dat wij als arts hier wel de mogelijkheid hebben om persoonlijke informatie aan toe te voegen. De huisarts kan hier bijvoorbeeld ook verwijsbrieven of aanvragen voor medische beeldvorming op plaatsen. We promoten deze manier van werken, vermits privacy hierop gegarandeerd is en wij rechtstreeks vanuit jouw medisch dossier kunnen werken. Daarnaast ontvang je altijd automatisch in uw mailbox een bericht wanneer een zorgverlener een bericht op jouw Helena account heeft gezet.
Ga naar Helena.

Je Gezondheids-ID

In het digitale tijdperk zijn er steeds meer medische gegevens over jou beschikbaar via het internet. Jouw identiteitskaart geeft u toegang tot deze informatie. Deze gegevens zijn enkel te bekijken door jij zelf of door de arts die jou hiervoor om toestemming heeft gevraagd. Dit wordt een ‘therapeutische relatie’ genoemd. Het is zeer nuttig om een ‘therapeutische relatie’ met je huisarts te hebben. Telkens er nieuwe informatie over jou is verschenen, wordt deze informatie in principe ook automatisch doorgegeven aan het medisch dossier van uw huisarts.

‘Welke informatie is er allemaal te vinden over mij?’ is een terechte vraag die je jezelf kan stellen. Er zijn hierbij zeer vele verschillende bronnen die elk vanuit hun eigen netwerk informatie beschikbaar stellen. Gelukkig is er 1 website,  aangeboden door de Federale overheid,  die alle verschillende patiëntenportalen probeert te bundelen. BELANGRIJKE TIP: Kijk zeker even na of je gegevens volledig zijn en of er geen belangrijke informatie ontbreekt, bespreek dit met je huisarts.

Basispatiëntenportaal

(initiatiefnemer federale overheid en bundelt de overige patiëntenportalen)

Ga naar www.mijngezondheid.belgie.be
Dit platform verzamelt alle verschillende patiëntenportalen waar u informatie over uzelf kunt terugvinden. Via dit kanaal kan u de verschillende deuren openen naar uw:

  • Gezondheidssamenvatting (beknopt medisch dossier = Sumehr)
  • Medicatieschema
  • Rapporten en resultaten (zoals mynexushealth, CoZo)
  • Resultaten en planning voor de bevolkingsonderzoeken naar darmkanker, baarmoederhalskanker en borstkanker
  • Persoonlijke informatie bij uw ziekenfonds (in ontwikkeling)

PAS OP
Deze website niet verwarren met mijngezondheid.net. Deze website is van een firma van Nederland. Verder ook niet te verwarren met de website gezondheid.be. Deze website is de grootste gezondheidswebsite van Vlaanderen. Deze website is een privé-initiatief en staat niet onder de verantwoordelijkheid van een overheid.

Patiëntenportalen van de ziekenhuizen (CoZo)

Ga naar www.cozo.be.
CoZo staat voor Collaboratief Zorgplatform. Via deze website worden alle medische resultaten van u (labo’s, verslagen van specialisten) gebundeld. Hier kan u ook een gezondheidssamenvatting terugvinden (Sumehr).

raadpleegbaar door uw arts

Patiëntenportalen van de ziekenhuizen (My Nexuz Health)

Ga naar www.mynexuzhealth.be.
Mynexuzhealth is een beveiligde website en beschikt over een app. Enkel voor patiënten van nexuzhealth-ziekenhuizenAZ Voorkempen in Malle en AZ Turnhout zijn bijvoorbeeld nexuzhealthziekenhuis. Via mynexuzhealth krijgt u inzage in uw medisch dossier van het ziekenhuis en krijgt u ook zicht op de afspraken die u hebt in het ziekenhuis.

raadpleegbaar door uw arts

Patiëntenportaal van de Vlaamse overheid en ziekenfondsen

Ga naar MyHealthviewer.
Deze website bundelt uw medicatieschema, vaccinatieschema en bevat ook een gezondheidssamenvatting. Op deze website is alle informatie terug te vinden die op Vitalink verschijnt. Vitalink is een systeem waarmee huisartsen, thuisverpleegkundigen en apothekers digitale gegevens over hun patiënten eenvoudig en veilig met elkaar kunnen delen.

Bereikbaarheid van MCO

  • Oude Meirstraat 30, 2390 Oostmalle (Dokter Eggers, Dokter Hoste)
  • Oude Meirstraat 32, 2390 Oostmalle (paramedici: verpleegkundige, beweegcoach, …)

 

Met de wagen

De huisartsen zijn enkel via de Herentalsebaan bereikbaar, (niet via de Turnhoutsebaan) De verpleegkundige is enkel via de Turnhoutsebaan bereikbaar.

Met de bus

Er is een bushalte op 400 meter van de praktijk op de Turnhoutsebaan. De praktijk is dan verder te voet bereikbaar via de Onze Lieve Vrouwstraat.

Met de fiets

Met de fiets is de praktijk zowel via de Turnhoutsebaan als de Herentalsebaan bereikbaar.