Wat is het verschil tussen een psychiater en een psycholoog?

Een psychiater en een psycholoog zijn niet hetzelfde.

Een psychiater heeft geneeskunde gestudeerd. Na 6 jaren studie heeft hij/zij zich gespecialiseerd in de psychiatrie. Een psychiater is dus een medische professional die gespecialiseerd is in de diagnose en behandeling van psychische aandoeningen. Ze zijn opgeleid als arts en kunnen medicijnen voorschrijven om de symptomen van psychische aandoeningen te behandelen. Psychiaters gebruiken vaak een combinatie van medicatie en therapie om hun patiënten te helpen. Een psychiater is als arts meestal verbonden met een psychiatrisch ziekenhuis.

Een psycholoog is een professional die gespecialiseerd is in het begrijpen van het menselijk gedrag en de mentale processen. Ze zijn opgeleid in de psychologie en kunnen psychotherapie geven om hun patiënten te helpen bij het aanpakken van emotionele en psychische problemen. 

Een heel belangrijk verschil is de kostprijs voor de patiënt. Een consultatie bij de psychiater is duur, maar krijg je sowieso terugbetaald via je ziekenfonds. De terugbetalingsregeling via het ziekenfonds is nog niet van toepassing voor de psycholoog. Hierdoor kan het vrij kostelijk zijn om een gesprek bij een psycholoog te volgen. In onze regio varieert een gesprek van 1 uur tussen de 65 en 75 euro. Sommige ziekenfondsen betalen hier iets van terug, hiervoor kan je best eens polsen bij je eigen ziekenfonds.

Recent zijn er ook eerstelijnspychologen waar het goedkoper is, meer informatie lees je bij de vraag: wat is het verschil tussen een psycholoog en een eerstelijnspsycholoog.

Misschien vind je dit ook interessant…