Is er een verschil tussen buikgriep en gewone griep?

De buikgriep en de gewone griep zijn 2 totaal verschillende infecties. Het enige wat ze gemeenschappelijk hebben, is dat de beide ziektes zich makkelijk onder de mensen verspreiden.

De gewone griep komt meestal maar 1 keer per jaar in het winterseizoen voor. Je hebt koorts en voelt je van kop tot teen niet lekker. Daarnaast heb je ook wel wat klachten van de luchtwegen (verkouden, hoesten). Tegen dit virus kan je je elk jaar laten vaccineren vanaf midden oktober tot midden november bij onze verpleegkundige. Het vaccin beschermt je ongeveer voor 60%.

De buikgriep is een totaal ander virus. We spreken over een maagdarmontsteking. De klachten kunnen hier variëren, maar minstens de maag en of de darmen zijn erbij betrokken. Bijvoorbeeld: misselijkheid, overgeven, diarree en of krampen. Het kan ook koorts en spierpijn geven. Deze infectie kan het hele jaar door de ronde doen en hiervoor kan je je niet preventief laten vaccineren. Het gaat hier meestal ook om een virus. Tot vandaag zijn er nog geen medicijnen die dit soort virus sneller doet genezen. Ook is er weinig bewijs over het gebruik van probiotica. Vaak denkt men verkeerdelijk dat de buikgriep hierdoor genezen is, vermits het een aandoening is die gemiddeld binnen de 2 dagen eigenlijk vanzelf geneest. Het is altijd wel belangrijk voldoende te blijven drinken. Voor meer informatie: www.thuisarts.nl/buikgriep

Misschien vind je dit ook interessant…